Secmair Cepia

Револуција во поставувањето на асфалт и распрскување на агрегат

Новиот концепт на фирмата SECMAIR од Франција, е моделот CEPIA кој го револуционизира рачното поставување на асфалтни мешавини. Ја подобрува работната продуктивност, ги овозможува предностите на рачното поставување и значително го намалува заморот на работниците од оваа т.н. “неблагодарна” работа

CEPIA машината може да се користи како за поставување на топли асфалтни мешавини, така и за за поставување на ситен агрегат.

Дизајниран и развиен користејќи ги принципите на “5Е” филозoфијата на FAYAT: Eсенцијално, Eкономично, Eколошко, Ергономско и Еволутивно.

Оваа машина се одликува со:

 • Униформно и константно поставување на материјалот
 • Полесно поставување на топли мешавини (како асфалт)
 • Загреаната плоча гарантира одлична рамност
 • Лесно управување
 • Интегриран распрскувач на агрегат
 • Можност за подесување на дебелината на слојот и отворот
 • Брзина во работата
 • Продуктивност

Управувањето е преку ергономска рачка (висински подесива) за движење на машината (напред/назад), а за отварање и затварање на бункерите вградени се 4 посебни хидраулични вентили. Хидраулични дистрибутери за позиционирање на плочата на точната висина (лево и десно).

Технички податоци:

Шасија

 • Празна тежина: 235 Kg
 • Вкупна натоварена тежина: 500 Kg

Хидростатски погон

 • Должина при работна позиција: 2.000 mm
 • Должина при транспорт: 1.670 mm

Мотор

 • HONDA безоловен мотор
 • Mодел: GXV160 – 3.2 kW
 • Капацитет на мот. масло: 0.65 лит.
 • Капацитет на гориво: 5 лит.
 • Тип на гориво: безоловен 95

Плоча поставување асфалтни мешавини

Загреана плоча (табла), која се грее преку рециклирање на издувните гасови.

Плочата е позиционирана на точната висина користејќи 2 посебни хидраулични приклучоци (лево и десно) со индикатор за дебелината (висина) на поставување

 • Висина на поставување: 0 до 100 mm
 • Макс. ширина на поставување: 1.000 mm
 • Мин. ширина на поставување: 250 mm

Aлуминиумски бункер (корпа) со 4 посебни хидраулични отвори

 • Капацитет на бункерот: 150 лит.
 • Висина на бункерот: 700 mm

Распрскувач на агрегат

 • Преклоплива вратичка која лесно се вади
 • Макс. ширина на поставување: 1.000 mm
 • Мин. ширина на поставување: 250 mm
 • 4 хидраулични отвори
 • Висината на отварање се подесува рачно за дозирање на агрегатот на 2 висини.