Volvo Construction Equipment и Lego Technic во заедничка акција

Од играчка до реален модел

► Volvo CE и техничкиот тим на Lego потпомогнат од креативни деца, изработија концепт на автономен натоварувачна тркала

Volvo Construction Equipment и Lego Technic градежни играчки ги здружија креативните сили со тим на деца за да дизајнираат футуристичка, автономна градежна машина. Резултат: Сетот Lego Technic Volvo Concept Zeux натоварувач на тркала – дигитален прототип за автономна машина во реалниот свет.

Она што започна како забавен, неформален настан за градење на тим за инспирација на дизајнерските тимови на Volvo CE и Lego Technic во 2016 година, постепено еволуираше во идеја за вистински Lego Technic. Крајна цел: дизајн на градежни машини на иднината. И сега соработката доведе до бројни потенцијално револуционерни патенти.

Арвид Риналдо, задолжен за бренд комуникација во Volvo CE, објаснува зошто е важно за нивните дизајнери да работат на футуристички градежни машини со Lego Technic: „Во последните неколку години уживавме во навистина забавна и продуктивна соработка со тимот на Lego Technic. Таа ни овозможи да ги тестираме идеите за нови типови градежни машини за во иднина, како и во однос на функционалноста, обемот, дизајнот и интеракцијата. Овој модел можеби сега изгледа футуристички, но автономните, поврзани и електрични градежни машини веќе почнуваат да стануваат реалност. Volvo Concept Zeux натоварувач на тркала, е реален следен чекор во возбудливата еволуција на нашите градежни машини“.

Говорејќи за соработката меѓу двете скандинавски марки, тој додава: „Сакавме да соработуваме со премиум производител на играчки, исто како што сме и ние премиум производител во секторот за градежна опрема. Volvo CE и Lego групата заедно создаваат совршен натпревар, како на културно, така и со она што се обидуваме да го постигнеме во нашите производи – заедно истражуваме како можеме да ја градиме иднината“.

Фокус групата составена од деца помогна во процесот на креирање на Zeux. Гледајќи ги раните цртежи и модели, групата даде повратни информации што доведоа до развој на нови, уникатни карактеристики. Две од нив за кои се одлучи групата беа извидничкиот дрон и прилагодливата работна рака „камера“ поставена на покривот на возилото, наречена Око. Покрај извидните беспилотни летала и вградените сензори, би имал реален модел, „Окото“ илустрира нова и инвентивна карактеристика: точно ќе покаже каде е насочено „вниманието“ на возилото, што значи дека може да направи „контакт со очите“ препознавајќи го нивното присуство.

„Кога минувате по зафатен пат, внимавате на опасностите и се обидувате да остварите контакт со очите со возачите во вашата непосредна близина. Тоа е инстинктивна реакција која ви дозволува да го оцените вашиот следен потег “, вели Ендру Вудман, постар менаџер за дизајн во групата Lego. „Треба ли да останете таму каде што сте, или е безбедно да се движите? Обично е лесна проценка. Со автономни возила, таа интеракција ја немате затоа што не можете да ги видите сите сензори што им овозможуваат да се движат низ стационарни и подвижни предмети. За нас не е интуитивно да декодираме што е следниот потег на возилото, каде оди, или дали нè видел.

Затоа што Volvo Concept Wheel Loader Zeux нема да вози на патишта, тој би бил во интеракција со работниците на градилиштето. Затоа, ние треба да создадеме карактеристики и функции што ја прават интеракцијата помеѓу луѓето и машините што е можно посигурна и интуитивна“.

Една од основните вредности на дизајнот на Lego Technic е „ветувањето кое се однесува на „автентичност, функционалност и градење предизвик“. Моделите треба да изгледаат што е можно поблиску до нивните колеги од реалниот живот, да бидат забавни да си играат со нив но и да ги инспирираат градителите да испробаат нови градежни техники. Па, како футуристичкиот модел се вклопува во особено автентичниот дел од ветувањето?

Како резултат од тој пристап, може да се видат многу интересни карактеристики како продолжен контратег, кревање и спуштање на шасијата, управување со 4 тркала и многу други одлични идеи што одговараат на сите дизајнерски вредности.

Ендру Вудман: „Volvo CE и групата Lego ги споделуваат истите вредности кога станува збор за нашите барања за квалитет и употребливост, а во исто време ги туркаат границите на креативноста и функционалноста. Тоа беше многу мотивирачко помагање на Volvo CE да го развие тоа што може да биде иднината на градежните машини“.

Факти за Volvo Concept Zeux:

  • Футуристички модел на концепт од Lego Technic развиен во соработка со Volvo CE
  • Нова, инвентивна функција на „Окото“ за да се илустрираат интуитивни интеракции помеѓу луѓето и машината
  • Работна рака и корпа
  • Движење на контратегот со кревање и спуштање на шасијата
  • Дрон за мапирање
  • Зглобно управување со сите четири тркала
  • Инструкциите за градење за алтернативен модел, Volvo Concept Hauler PEGAX, ќе бидат достапни на интернет
  • 1.167 елементи
  • Олеснува заедничка игра: главните и алтернативните модели се дизајнирани за игра на градилишта, за да можат двајцата да работат заедно