Grumman LLV

Вечниот поштар оди во пензија

Американските пошти побараа од автомобилските компании да им подготват возило кое ќе ги замени коцкастите камиончиња

Ги гледаме по филмовите но не ги познаваме – американските поштенски камиони кои личат на детска играчка наскоро ќе бидат пензионирани. Би рекле и редно е – тие се во служба од 1987 година кога беше испорачан првиот примерок од возилото со ознака LLV, што е кратенка од самообјаснувачката ознака Long Life Vehicle. Производ се на компанијата Grumman, која по нарачка на американските пошти ги има правено сé до 1994 година. Низ САД, Канада, Мексико и неколку други земји се тркалаат околу 140.000 вакви возила, чиј првобитно проектиран век на траење изнесувал 24, за подоцна да биде продолжен на 30 години. Конструкцијата им е алуминиумска, а механиката главно базирана на компоненти од General Motors-овиот пикап од тоа време, Chevrolet S-10. Управувачот му е на десната страна за да може разнесувачот на поштата безбедно да излегува директно на тротоар, моторот четирицилиндричен бензински со 90 KS, а менувачот тристепен автоматски. Носивоста му е 450 килограми, а заради помалото растојание меѓу предните тркала од задните има доста мал круг на вртење. Декларираната потрошувачка е 14 литри на 100 километри, која во реалната тргни-застани експлоатација се искачува и до 24. Според американските закони, овие возила немаат регистарски таблички туку само сериски број од поштата.

Заради сегашната старост на флотата, американските пошти годишно трошат околу милијарда долари на гориво и одржување. Во повикот до автомобилските производители се бара да подготват замена за Grumman LLV чија цена би била меѓу 25 и 35 илјади долари, така што нарачката за 180-те илјади вакви возила тежи вкупно пет милијарди долари. За вака мрсната зделка првобитен интерес изразија 15 познати и помалку познати компании, меѓу кои и Chrysler, Ford, Freightliner, Nissan, Daimler, Mahindra, Karsan, но и воените добавувачи AM General и Oshkosh.