Perkins SmartCap

Блутут капаче за масло

► Англиската компанија Perkins претстави умно капаче за масло наречено токму така – SmartCap, кое испраќа порака на вашиот телефон кога ќе дојде време за промена на маслото

За него можеме да кажуваме многу, ама нема – само дека чини 50 долари, дека доаѓа во три различни големини за мотори од 25 до 270 коњски сили и дека има батерија и сензор кој детектира кога моторот работи и се поврзува со телефонот на операторот преку специјална апликација. Таа информацијата понатаму ја препраќа до соодветен веб-сервис на производителот кој ја следи работата, ги брои часовите и кога ќе се достигне предвидената „километража“, праќа порака дека е време за замена на маслото… Умно, нели?!